Valotesti
Copyright Samu Saurama
22.1.2003




TESTITILANNE

Kuvasin eri loisteputkia, monimetalleja, pari kotoa löytynyttä elohopeaa ja joitain loisteputkien yhdistelmiä. Valitut yhdistelmät ovat maahantuojien suosittelemia ja toisaalta osittain myös akvaristeilla käytössä olevia. Kalustona oli Canon EOS D30 -digitaalirunko ja Canon EF 28-70/2.8L -objektiivi. Kamerassa oli valittuna päivänvalo-valkotasapaino, joka Canon ilmoittaa vastaavan 5500 Kelviniä.

Kaikki kuvat otettiin ISO 200 -herkkyydellä RAW-muodossa, käännettiin ensin lineaariseksi TIFFiksi ja siitä yleisen väriprofiloinnin ja terävöityksen kautta nettiin sopivan kokoisiksi JPG-kuviksi. Oman kamerayksilön väriprofilointiin ei mahdollisuutta ollut, mutta yleisprofiili tasoittaa tilanteen varsin neutraaliksi. Toisin sanoen se, mitä kuvissa näkyy, näkyi hyvin samanlaisena ihmissilmin kuvaustilanteessa vaikka joistain kuvista se voikin olla vaikeaa uskoa. Tärkeintä on kuitenkin se, että suhteelliset erot eri valojen välillä toistuvat selkeinä.

Viimeisenä kuvatut monimetallit luovat luonnossa huomattavasti vaikuttavamman tunnelman akvaarioon kuin mitä kuvissa näkyy. Testissä lamput oli nostettu paljon tyypillistä korkeammalle, jotta valoisuudessa pinnalla ja pohjalla sekä keskellä ja reunoilla ei olisi suurta eroa. Silmä erottaa tummiksi jäävien paikkojen yksityiskohdat vaikka pinnan tuntumassa olisikin häikäisevän kirkkaita paikkoja, mutta kameran dynamiikka ei sellaiseen riitä. Lisäksi monimetalli luo pistemäisenä valonlähteenä liikkuvan vedenpinnan kanssa välkehtivän ja elävän valon.

T8-loisteputket kuvattiin BigBoy-valaisimella, jonka paikka ei pysynyt aivan samana putkien vaihdon välillä - kuten kuvista voi nähdä. BigBoy oli kuitenkin koko ajan suoraan akvaarion päälle laskettuna. T5-putket kuvattiin JBL:n valaisimessa, joka oli nostettu noin 13 senttiä korkean kehikon päälle. Tämän takia T5-putkien kuvissa valaistus on tasaisempi ja vähemmän dramaattinen kuin aivan akvaarion päällä olleella valaisimella kuvatut T8-putket.

Kaikkien loisteputkien ja monimetallien spektri muuttuu käyttöiän myötä. Eri valojen määrä oli niin suuri, että mihinkään yhteiseen sisäänajoon ei ollut mahdollisuutta. Kaikki lamput on siis kuvattu aivan uusina vasta pakasta vedettyinä. Sitä ei myöskään voi sanoa, mihin suuntaan eri putkien ja polttimoiden väritoisto muuttuu. Ei mitenkään välttämättä kaikilla samaan suuntaan. Spektrin ja valotehon muuttuminen ajan myötä vaatisi vuoden mittaisen testin, jonka jätän jonkun toisen aiheesta innostuneen tehtäväksi.

Akvaariossa olevat kannot värjäävät vettä voimakkaasti ja siksi juuri ennen testiä tehtiin kolme noin 75% vedenvaihtoa, jotta vesi olisi kuvaustilanteen ajan mahdollisimman kirkasta. Kansilaseja ei käytetty missään vaiheessa.

Sivulle 1/3 Sivulle 3/3 Kuvasivulle