Valotesti
Copyright Samu Saurama
22.1.2003
ONKO VALON VÄRILLÄ VÄLIÄ?

Vähän väliä harrastajat tuntuvat kysyvän, millä valaistuksella saa kauniin akvaarion. Suosittelevia ja kieltäviä neuvoja tulee taivaan ja maan väliltä. Etenkin kokemattoman aloittelevan akvaristin on hyvin vaikea päättää, mitä ostaisi. Objektiivisemmalle vertailulle oli siis selvä tilaus.

Päätin kokeilla mahdollisimman montaa erilaista akvaarioiden päällä käytettävää valaisinta, käytännön rajoissa. Sain lamppuja lainaksi kaikilta maahantuojilta, joilta vain keksin kysyä. Kiitokset siis Amazon Oy:lle, Aqualife Oy:lle, Philips Oy:lle, SLO Oy:lle ja Suomen Akvaariotukku Oy:lle. Lisäksi suurkiitokset Helsingin Akvaariokeskuksen Petri Viskarille, joka lainasi osan testissä käytettävästä kalustosta.

Valaistuksella on kaksi tärkeää tehtävää, saada kasvit kasvamaan mahdollisimman hyvin ja toisaalta saada akvaario visuaalisesti viehättäväksi. Kasvien kasvun testaaminen eri valoilla vaatisi mielettömän määrän työtä ja hyvin pitkän ajan, jotta saataisiin selville nimenomaan valon merkitys altaassa tapahtuviin asioihin. Siihen en pysty paneutumaan. Se toinen asia eli akvaarion esteettisyys on helpommin tutkittavissa.

Sivulle 2/3 Sivulle 3/3 Kuvasivulle